sticker voor mezelf

Aardig zijn voor jezelf

De hele dag door zie ik social-media-posts met de hashtag #selflove. Ik word er nogal eens jaloers van, of geïrriteerd. Vooral omdat het mij nooit zo goed lukt om de liefde naar mijzelf te uitten. Mijzelf lief, aardig, mooi vinden. Het lijken onmogelijke opdrachten.

Bij elke therapiesessie krijg ik een boodschap met diezelfde lading: ”Wees eens aardig voor jezelf.” Als ik daarmee oefen gaat het daarna vaak mis, want dan voel ik niet genoeg van mezelf en dan komen de negatieve gevoelens over mijzelf net zo hard weer opborrelen. Daar raak ik dan ook gefrustreerd van en soms wil ik die hele zelfzorg maar gewoon niet meer doen. Dan heb ik ook al dat gedoe niet meer.

Natuurlijk wil ik  herstellen en één van mijn grootste doelen is “Met mezelf door één deur kunnen.” De logische eerste stap is dan toch om te oefenen met aardig te zijn voor mezelf.

Gedwongen zelfliefde

Ik heb een zelfbeeld waar ik niet over naar huis wil schrijven. Misschien vind ik het enige mooie (van buiten) mijn ogen en wimpers. Dus mijn eerste doel was dan ook, een keer in de week mijn oog-make-up op te doen. Zelfs dat lukte me niet. Nu moet ik op elke therapiesessie make-up op mijn ogen hebben. Afspraak is afspraak, en ik kom mijn afspraken al-tijd na. Ik zie het als een beetje gedwongen zelfliefde.

Daarnaast loop ik lijstjes af met dagelijkse zelfzorgtaken. Ik moet bijvoorbeeld 6 van de 7 dagen in de week douchen, minimaal twee keer per week koken en na 7 uur ‘s avonds moet ik fysiek rust nemen en een fijne kop thee voor zetten. Haal ik die doelen? Dan krijg ik een sticker. Letterlijk. Ik geef mezelf een visuele herinnering dat ik echt wel wat dingen voor elkaar krijg.

Zo probeer ik mijn zelfzorg taken en algemene taken steeds verder uit te breiden, en me te laten voelen dat ik 1: echt wel dingen kan, en 2: voor mijzelf kan zorgen zonder dat het gelijk allemaal perfect moet of kapot moet. Dat laatste punt is lastig. Ik wil namelijk altijd alles tegelijk, graag ook helemaal goed gedaan en met een perfect resultaat.

Onmogelijke mogelijk maken

Die doelen haal ik niet altijd en daar baal ik van. Dan wil ik opgeven en alles het raam uitgooien. Ook bestaat het risico dat ik de lat naar herstel weer aan het plafond hang en weiger kleinere stappen te nemen. Er zijn doelen in zelfzorg die me onmogelijk lijken, op dit moment. Zoals mijn huid insmeren en verzorgen. Het aanraken van mijn lichaam brengt gevoelens van schaamte en viezigheid mee, en het liefde geven voelt alsof ik het tegenovergestelde doe van wat ik wil. Ik wil nog steeds delen van mezelf het liefst onherkenbaar maken.

Maar daarom is dit juist een oefening in zelfliefde, het tegenovergestelde doen van wat de zelfhaat me zegt te doen. Laatst is het me, voor de allereerste keer in drie jaar, gelukt om mijn rechterbeen met bodylotion in te smeren. Ik heb het er meteen weer afgewassen, dat was me toch wel heel veel van het goede. Daar baalde ik zo van, dat ik met medicatie het nog eens heb geprobeerd. Ik gunde mezelf het hulpmiddel om te kalmeren, om de PTSS en de triggers met hun harde, hatende handen een trap naar beneden te geven. Ik trilde aan alle kanten, het voelde zo verwarrend, maar ik heb het gedaan!

Zelfliefde is persoonlijk

Ik gun iedereen zo’n overwinning. De weg naar aardig voor jezelf zijn is jouw eigen weg. Neem je tijd, want de overwinning van een ander is niet die van jou. Zelfliefde kun je leren, maar het is een keihard gevecht tijdens je herstelproces en het kan net zo lang duren.

Je bent het waard om van te houden. Je mag van jezelf houden. Je bent namelijk perfect zoals je bent, met al je imperfecties.

Lees ook:

 • Voor jezelf kiezen – hoe doe je dat?

  Ken je dat? Dat je zo graag alles wil doen, alles moet doen van jezelf? Dat je vindt dat je alles moet kunnen? En als anderen dan zeggen dat het onmogelijk is, dat je dan…

 • Pijn in mijn lichaam serieus nemen is een ding. Ik sta niet helemaal in verbinding met mijn lijf. Ik kan redelijk goed overweg met mijn hoofd. Maar mijn lijf kan ik voornamelijk goed negeren, want…

 • Wat mis ik?

  Iets missen maar niet weten wat. Iets zoeken maar niet weten waar je naar op zoek bent. Misschien wel het meest frustrerende wat er is. Wat mis ik? Waarom kan ik het niet vinden? Hoe…

5 reacties

 1. Het begrip #selflove in socialmedia posts dekt allang al de lading niet meer die zelfliefde echt heeft. Lekker loslaten dus. Doe ik ook.

  Heel eerlijk, bestaat zelfliefde uit make-up, bodylotion e.d.? Voor mij is zelfliefde goed voor mijzelf zorgen in de vorm van rust, goede voeding, bewust sporten, douchen. Kritische vraag, voel je meer zelfliefde door op afspraak make-up te gebruiken? Krijg je meer zelfliefde door met zoveel moeite bodylotion te gebruiken? Of ga je je echt “mooier voelen van binnen?”. Begrijp me niet verkeerd die dingen zijn voor mij ook niet makkelijk (lees moeilijk) maar ik wil die dingen graag doen omdat ik het zelf graag wil en niet omdat ik een afspraak maak. Want dan doe je het toch niet om de zelfliefde maar omdat het huiswerk is?
  Zelfliefde is zo vreselijk moeilijk als je er niet mee opgegroeid bent, als je een verkeerd beeld er van hebt, als je geleerd hebt dat je niet goed genoeg bent of heel erg beschadigd bent.
  Take care, kleine stapjes zijn de beste, desnoods smeer je alleen je grote teen in.

  1. Dankjewel voor je reactie Sabine!
   Ik denk dat je juist een heel valide punt maakt, eentje waar ik ook zelf mee heb geworsteld.

   Zelfliefde/zelfzorg is denk ik voor iedereen anders, het proces werkt voor iedereen anders en hoe iemand het aanpakt verschilt bij wat mogelijk is voor de persoon. Natuurlijk, bij goede zelfzorg en zelfliefde kun je niet om jezelf goed/gezond eten gunnen, persoonlijke hygiëne heen. En dat is zeker waar voor veel mensen misschien die zelfliefde kan beginnen.

   Ik kan alleen voor mijzelf spreken, en voor mijzelf is zoiets als koken een immense taak. Ik oefen er wel mee, maar het kost ontzettend veel van mijn buffer om mijzelf een fatsoenlijk gekookte maaltijd te gunnen. Dan kun je inderdaad zeggen, wat doen bodylotion and make-up op afspraak dan? Puur een stok achter de deur. Mijn lichaam verzorgen is voor mij een enorme stap in zelfzorg en mijzelf dit proberen te gunnen. En soms moet je het dom, koppig, doen. Verstand tegen gevoel en gaan.
   Het make-up ding. Nee, ik voel mij er niet mooier van van binnen, maar ik voel mij er wel zelfverzekerder door. Ik oog verzorgder en minder vermoeid met weinig moeite en dat geeft mij wel echt positieve energie dus voor mij valt het er wel onder, maar zoals ik zei, het kan voor iedereen anders zijn!

   En dan waarom op afspraak? Omdat ik mijzelf anders nog te snel verwaarloos en ik een kleine obsessie heb met afspraken nakomen. We spelen daar bewust op in om te oefenen, omdat mijn gevoelens erg moeilijk meebewegen. Ik ben dus vaak aardig voor mijzelf op verstand, bijna niet op gevoel en dat moet ik leren met oefenen, oefenen en oefenen. Een beetje als leren lopen maar dan voor mijzelf zorgen en dat ok vinden.

   Heel verhaal, excuus, maar ik heb er een hekel aan als ik dingen maar half uitleg of mogelijk onduidelijk zijn :’) Hopelijk beantwoord dat een beetje de vragen/kritische noten die je had!

   1. Ik ben blij met je hele verhaal. Vooral omdat ik er heel veel in herken en ik de vorm van zelfliefde ook niet altijd makkelijk vind. En al helemaal niet als er positief op gereageerd wordt.
    Koken is echt soms heel moeilijk. Ik weet er alles van, nooit beseft dat dat ook onder zelfliefde valt. Nu wel. Maar kost het nog steeds moeite.
    Gelukkig werkt het voor iedereen anders, anders zou het maar saai worden en hebben behandelaren ook niets meer te doen.
    Voor mij werkt het om het zonder stok achter de deur te doen omdat ik het anders voor de ander ga doen. Zo zie je maar weer hoe een thema voor een ieder anders op te lossen is.

 2. Zelfliefde hoort ‘natuurlijk’ te komen, maar soms heb je die bodem van basale zorg voor jezelf helemaal niet. Dan betekent loslaten echt alles loslaten, kun je niet aanvoelen hoe je goed voor jou moet zijn en is er geen drive om jezelf te geven wat je minimaal aan liefdevolle zorg kan gebruiken en geen idee van welke vorm dat voor jou zou moeten hebben.

  Ik vind het sterk dat je in therapie hebt durven kijken naar wat zou kunnen werken en van die ingeschatte handelingen een reeks taken hebt gemaakt. Taken die je met een interne drang moet opvolgen vormen nog altijd een veel sterkere ‘natuurlijke’ zelfzorg dan helemaal niets.
  Lees een van mijn persoonlijke blogs: Blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik toon graag een persoonlijke blog onder mijn reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site plaatst cookies. Als je doorgaat met je bezoek aan dsmmeisjes.nl ga je akkoord met ons cookiebeleid.